Scheppersinstituut Wetteren

IMG 0684_Large De leerlingen van 2de graad industriële wetenschappen (3IW-4IW) mochten kennismaken met de technologiecampus KU Leuven te Gent. Hier werden drie workshops STEM ingericht waarbij de leerlingen educatief en actief konden deelnemen.

Elektrisch aangedreven wagen

De leerlingen van 3IW bouwden zelf in kleine groepjes een eenvoudig wagentje met industriële componenten. Het wagentje werd aangedreven met een elektrische motor voorzien van een sturing. De leerlingen konden een bepaald traject programmeren en effectief testen of het wagentje bewoog zoals ze verwachtten. De leerlingen leerden vooral dat fysica, wiskunde en informatica geen afzonderlijke werelden zijn. Door integratie van gekende begrippen uit die verschillende vakken slaagden ze erin om op een drietal uur een industrieel praktisch bruikbaar wagentje te bouwen en te testen.

Besturingen in de industrie: over klassieke en geprogrammeerde schakelingen

De leerlingen van 4IW kregen klassieke en geprogrammeerde schakelingen op het programma. In tijden waar zowat alles een processor bevat met logica, zouden we vergeten dat in de industrie al zeer lang automatisch wordt gestuurd en bestuurd. In deze sessie bekeken we de klassieke relaisschakelingen en het gebruik van een PLC in de industrie. We deden dit door het automatiseren van een transportbandje.

Maak je eigen smartphone app!

In de namiddag was het fun voor zowel 3 als 4IW met name het programmeren van je eigen smartphone app!
Men heeft één of meerdere Android apps op de pc met behulp van een web-tool geprogrammeerd. Bij elke stap tijdens de ontwikkeling, werd de app in real time getest op de eigen smartphone van de leerlingen. Voor wie geen smartphone had, werd er één ter beschikking gesteld. Dit alles was op speelse en intuïtieve wijze.

Als slot kunnen we terugblikken op een enorm geslaagde dag wat blijkt uit het enthousiasme van onze leerlingen. Ook de ontvangst en begeleiding van de mensen van KU Leuven technologiecampus Gent maakten dat de workshops vlot en perfect verliepen.

1 7 8
IMG 0679_Large IMG 0694_Large IMG 0699_Large