Scheppersinstituut Wetteren

curieuzeneuzen Onze school doet met 4.999 andere meetpunten mee aan CurieuzeNeuzen in de Tuin.
Onze bodemsensor is alvast geactiveerd in onze landschapstuin. Op 3 april starten we onze metingen, samen met de andere meetpunten. Zo dragen we bij aan het grootste burgeronderzoek in Vlaanderen naar hitte en droogte ooit.

Al enkele jaren op rij volgen de hitte- en droogterecords elkaar op. Onze zomers worden warmer en droger, en dat beginnen we steeds meer te voelen. Je hebt het vast ook al gemerkt in je tuin: er verschijnen dorre plekken in het gazon, tijdens een hittegolf verliezen de bomen vroegtijdig hun bladeren. Maar ook landbouwers, tuinbouwers en beheerders van natuurgebieden zien steeds meer de directe gevolgen van hitte en droogte.
CurieuzeNeuzen in de Tuin onderzoekt hoe we beter kunnen omgaan met de effecten van steeds warmere en drogere zomers. Hoe zorgen we ervoor dat onze tuin een verkoelende plek blijft tijdens een hittegolf? En hoe wapenen we onze tuinen, maar ook onze parken, akkers en natuurgebieden, beter tegen de droogte?
Om deze vragen te beantwoorden wil dit poject de hitte en droogte in heel Vlaanderen zeer gedetailleerd in kaart brengen. Dit is een uitdagend wetenschappelijk probleem en vraagt heel veel meetpunten. Net daarom willen we als school hieraan deelnemen en via de verschillende vakken onze leerlingen betrekken bij deze problematiek. U hoort er later meer over.