Scheppersinstituut Wetteren

IMG 9487_Large De Vlaamse Wiskunde Olympiade is sinds jaar en dag een klassieker in zowat alle Vlaamse scholen. Alle finalisten werden geproclameerd. Florian Vereecken (6IW) behaalde een aanmoedigingsprijs en nam met trots zijn prijzenpakket in ontvangst.

Op woensdag 18 januari 2017 stond de eerste ronde van de JWO en VWO geprogrammeerd. Ongeveer 26 832 leerlingen gaven het beste van zichzelf bij het oplossen van originele en soms moeilijke wiskundige problemen. Voor leerlingen van de tweede graad gebeurt dit in de Junior Wiskunde Olympiade en voor leerlingen uit de derde graad gebeurt dit in de Vlaamse Wiskunde Olympiade.

De school zorgde ’s middags voor een lekkere broodjesmaaltijd. Zevenentwintig leerlingen uit onze doorstromingsrichtingen namen deel aan de eerste ronde. Onze wiskundige bollebozen dienden 30 meerkeuzevragen op te lossen binnen 3 uur. Maar liefst zeven leerlingen haalden de tweede ronde: 5 in de JWO en 2 leerlingen in de VWO!

Op woensdag 8 maart 2017 namen 2 138 jongens en meisjes deel aan de tweede ronde van JWO en VWO. In Gent werden er opnieuw 30 pittige meerkeuzevragen gesteld die opgelost moesten worden binnen 2 uur. De cesuur om toegelaten te worden tot de nationale finale van JWO werd vastgelegd op 110 en die van VWO op 108. Uiteindelijk zijn 85 leerlingen uit JWO en 84 uit VWO geselecteerd voor de nationale finale. Stef De Vos uit 4IW heeft de finale op een haar na gemist, maar Florian Vereecken uit 6IW bereikte opnieuw de finale!

Op 26 april kreeg hij tijdens de finale in Leuven 4 aartsmoeilijke vragen voorgeschoteld waarop een volledig uitgewerkt antwoord werd verwacht binnen een tijdsbestek van 3 uur. Verzorgd redeneren en dit bovendien goed opschrijven is een pluspunt.

De nationale proclamatie met prijsuitreiking vond plaats in Brussel op 24 mei. Na de verwelkoming door de voorzitter van VWO kwam professor Windels toelichting geven over de Kangoeroewedstrijd. Nadien volgde een gastlezing door professor Samaey over de onzichtbare kracht van wiskunde.
Alle finalisten werden geproclameerd. Florian behaalde een aanmoedigingsprijs en nam met trots zijn prijzenpakket in ontvangst: een getuigschrift en enkele mooie wiskundeboeken.
Onze school schonk hem een gepersonaliseerde PI-sleutelhanger en een boekenbon.

Het halen van deze finale op zich is een erg knappe prestatie, maar dit huzarenstukje drie keer op vier jaar realiseren is uniek!
We mogen terecht heel erg trots zijn op deze sympathieke wiskundige bolleboos.

Volgend schooljaar staat op woensdag 17 januari 2018 de eerste ronde van de JWO en VWO geprogrammeerd. We kijken opnieuw uit naar een massale opkomst en hopen op een minstens even schitterende campagne als dit jaar.

thumbnail IMAG1751 thumbnail IMAG1763