De leerlingen van 7AGM konden terecht bij loonwerker Bart Cosyn. Hij had zijn maaidorser ter beschikking gesteld om deze om te vormen, meer bepaald van het dorsen van graan naar het dorsen van mais.
Een gedeelte van de mais wordt tegenwoordig niet meer gehakseld tot dierenvoer, maar wordt gedorst met een maaidorser. Dit gebeurt om biobrandstof, olie, kippenvoer, meel, e.a. te vervaardigen. Om dit te kunnen doen moet er aan de maaidorser een aantal aanpassingen gedaan worden.
Voordat de leerlingen praktisch aan de slag konden aan de machine stelde hij de leerlingen op de proef om te zien of ze wel de onderdelen en de werking kenden. Nadien legde hij uit wat voor aanpassingen de maaidorser moest ondergaan.
Daar konden de leerlingen ook kennis maken met het klaarzetten van een zelfrijdende bietenrooier.
Een andere oogstmachine waarmee de leerlingen in de praktijk konden kennismaken was de bonenplukker. Sinds enkele jaren is het telen van groenten in onze streek in opmars. Vandaar dat we deze speciale machines voor het oogsten van groenten meer zien rijden.
Voor het oogsten van bonen hadden we afgesproken met loonbedrijf Deruytere uit Kortemark. Dit was een andere ervaring, namelijk op het veld zelf. Bij onze aankomst stonden de chauffeurs, David en Fernand, ons op te wachten om de nodig uitleg te geven over de werking van de machine.
Na ook nog eens de veiligheidsregels te hebben overlopen, konden de leerlingen meerijden en zelf ook het stuur overnemen. Dit valt zeker mee omdat de snelheid slechts 2 km/u is en het een hydrostatische aandrijving betreft.