Scheppersinstituut Wetteren

IMG 4467 Large Sinds vorig schooljaar werken we samen met Diagnose Car en enkele scholen in Oost-Vlaanderen aan een boeiend project ‘veilig leren meten op een elektrisch voertuig via Augmented Reality’. Hierbij krijgen we financiële steun van provincie Oost-Vlaanderen om ons project verder te realiseren.

Om steeds meer aan de milieu-eisen te voldoen worden constructeurs onder druk gezet om steeds meer en meer in te zetten op nieuwe energiemiddelen zoals elektriciteit en waterstof. Nu stellen we vast dat de meeste constructeurs de overstap naar elektrische wagens maken. Ook verschillende landen (zoals o.m. Duitsland en Frankrijk) verhogen de bedragen van hun subsidies voor elektrisch rijden.
Als school volgen wij deze snel veranderde sector op de voet op en leiden wij de leerlingen op met de nieuwste technologieën. Zo krijgen de leerlingen reeds verschillende opleidingen in automatisch rijden, veiligheidssystemen, comfortsystemen, …
De elektrische wagen is voor ons een nieuwe uitdaging, maar wij denken vooral ook aan het veilig werken aan elektrische wagens. Door gebruik te maken van een AR-bril kunnen we onze leerlingen vanuit ons klaslokaal aantonen hoe dit kan gebeuren.
Vorig schooljaar begonnen we aan de ontwikkeling van deze app. Dit werd tot stand gebracht met de steun van Innovet. De app werd voorgesteld op het autosalon van Brussel en positief onthaald door alle technische scholen in Vlaanderen.
Het verder ontwikkelen van deze app kost echter geld en daarbij krijgen we de hulp van de Provincie Oost-Vlaanderen. Hierdoor zijn wij in staat een extra hololens aan te kopen, het spanningsloos schakelen uit te breiden en bruikbaar te maken voor een tablet.
Dit alles maakt het mogelijk voor de leerlingen om virtueel te werken aan een wagen waarbij ze alle veiligheidsvoorschriften in acht moeten nemen. Zoals handschoen testen, nameten met een multimeter en het verwijderen van de veiligheidsplug. Bij een foute handeling geeft het systeem een melding zonder dat er gevaar is op elektrocutie.
Dit project is een meerwaarde voor onze afdeling autotechnieken en zorgt ervoor dat wij een mooie opleiding kunnen aanbieden voor toekomstige en leergierige autotechniekers.
We houden jullie volgend schooljaar met veel plezier verder op de hoogte van de verdere ontwikkeling van dit project.

Afdeling Autotechnieken

IMG 4472 Large IMG 4479 Large