Scheppersinstituut Wetteren

IMG 20191007 142902 BURST001 COVER Large Aansluitend aan het openbedrijvenweekend van 6/10 zette het ILVO te Melle zijn deuren open voor scholen. Onze leerlingen van 5 en 6BIO en van 6PT en 6TB konden op die manier kennismaken met het praktijkonderzoek op het ILVO. 

ILVO verricht multidisciplinair onafhankelijk onderzoek naar duurzame landbouw-, visserij- en voedselproductie.

In de voormiddag bezochten onze leerlingen de afdeling Food Pilot, een kleinschalige voedingsfabriek waar verwerkende voedingsbedrijven terecht kunnen met vragen over hun producten of productieprocessen. Enthousiaste wetenschappers legden hun onderzoek uit. Onze leerlingen werden ingewijd in de geheimen van het smaaklabo. Het belang van voedselveiligheid en de houdbaarheidsdata kwamen uitgebreid aan bod. Van veld tot bord gaat heel wat voedsel verloren. Het is een uitdaging om deze verliezen te beperken. Zo kwamen ze te weten dat restjes van versneden bloemkolen toch nog in de winkelrekken kunnen terecht komen als ‘bloemkoolrijst’. Er wordt ook volop onderzoek gedaan om nieuwe producten te ontwikkelen met een vleesachtige, vezelige structuur uit plantaardige eiwitten. Dit als alternatief voor dierlijke eiwitten.

In de namiddag werden we ontvangen op de site ILVO Plant. Al snel werd duidelijk dat de aldaar lopende onderzoeken ook in het teken staan van een duurzame voedselproductie. We waren hier getuige van de inzet van hoogtechnologische snufjes. GPS gestuurde trekkers die aan precisielandbouw doen waardoor meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen gedoseerd worden op de plaats waar ze nodig zijn. Mocht je even indommelen tijdens de bewerking stuurt de trekker zelf bij. De ILVO robot rijdt het veld op en spoort verdichting op in de bodem. Beeldmateriaal genomen door drones geeft de onderzoekers heel wat informatie over de gewastoestand zoals droogtestress.

Dit is maar een deel van het getoonde onderzoek. Onze leerlingen hadden ongetwijfeld heel wat stof tot nadenken. Ze staan er niet altijd bij stil dat aan het ontstaan van nieuwe technieken, nieuwe variëteiten dikwijls heel wat gespecialiseerd en langlopend onderzoek voorafgaat.

IMG 20191007 104325 Large IMG 20191007 104425 Large IMG 20191007 144305 Large