Scheppersinstituut Wetteren

je bent mooier

‘Je bent mooier dan je zelf durft te geloven!’ Met deze quote sloot Anja ’t Kindt haar voordracht af voor onze vijfdejaarsleerlingen. 

Je bent namelijk méér dan de ‘hokjes’ waarin je doorheen je leven gestopt wordt. Als kind was Anja bijvoorbeeld heel slecht in talen, maar nu heeft ze wereldwijd contacten en spreekt ze dagelijks frans of engels. Ze woonde en werkte zelfs een jaar in de Arkgemeenschap van Frankrijk in Trosly als vrijwilliger. Intussen is ze beroepshalve al meer dan 17 jaar verbonden met de Arkgemeenschap in Antwerpen en Gent. Daar leerde ze mensen met een beperking te zien als evenwaardige mensen die net als ieder van ons graag gezien willen worden. 

Haar opleiding tot contactclown maakt dat ze leerde doorheen vooroordelen te kijken. Als contactclown probeert ze specifiek contact te leggen met mensen met dementie of een beperking. Meditatie helpt haar dan weer om rust in haar hoofd te vinden. Haar geloof is voor haar dan ook een samenvatting van wat haar in het leven allemaal ‘betekenis’ en ‘zin’ geeft: leven in de Ark, meditatie, mensen graag zien, vrijwilligerswerk doen, vooroordelen doorprikken,…
In een verwerkingsopdracht noteerden de leerlingen wat ze meenemen voor hun leven vanuit deze inspirerende voordracht. Hieronder een greep uit de talrijke mooie verhalen van onze leerlingen:
• Het belangrijkste in het leven is dat je elkaar graag ziet en graag gezien wordt. Als we ons niet goed voelen, moeten we denken aan de spreuk van Anja: ‘Je bent mooier dan je zelf durft te geloven.’ Iedereen i s mooi op zijn eigen manier, je mag je niet laten raken door iemand anders.
• Ze is zo enthousiast en vol liefde. Je voelde dat ze haar presentatie uit haar hart liet komen. Ik ga zelf proberen om positiever in het leven te staan. En steun te bieden waar het nodig is, ook al ken ik die mensen niet.
• Dat je respect moet hebben voor iedereen, ook al hebben mensen een beperking. Elk mens is de moeite waard en verdient gelijke kansen.
• Als ze boos is op iemand, dan ademt ze eerst twee keer diep in en uit. Dat helpt om rustig te worden. Dit is een goed advies en ik zal dit ook proberen te doen.
• Haar inzet als contactclown bij mensen met een beperking of dementie vind ik ongelooflijk. Ze vrolijkt echt de mensen op. Daar valt nog veel van te leren… De mensen vrolijk maken moet niets kosten. Gewoon een knuffel of wat aandacht en een babbel. Als ik bij mijn meme ga neem ik altijd een geschenk mee en ik blijf niet lang. Maar eigenlijk zou ik evengoed langer blijven en meer aandacht geven aan haar…
• Dat mediteren soms goed kan zijn om tot rust te komen en je gedachten te verzetten!

anja tkindt