Scheppersinstituut Wetteren

Hongarije 2 Large De eerste week van de paasvakantie wordt traditioneel gereserveerd voor de jaarlijkse culturele Scheppersreis. De ervaren reisleiding had dit jaar gekozen voor een gloednieuwe bestemming: Hongarije. Het werd een voltreffer in alle opzichten.

72 jongens en meisjes uit de hoogste graad hadden zich ingeschreven voor deze avontuurlijke trip, en ze hebben het zich niet beklaagd. Met een luxueuze dubbeldekker werd de afstand van net geen 1400 km overbrugd. 

Boedapest lag bij aankomst al te schitteren onder een warme lentezon en op een zeldzame bui na, bleven we de hele week genieten van een zomerse sfeer. We verbleven in het gloednieuwe hotel Meininger in hartje Boedapest. Het was een comfortabel verblijf en de ideale uitvalsbasis voor onze vele uitstappen.
Hoogtepunten waren het bezoek aan het schilderachtige stadje Szentendre, aan de thermische baden van Gellert, aan het heuvelkasteel van Visegrad en aan het Tihany-schiereiland aan het Balatonmeer. Op die laatste bestemming keken de lokale inwoners raar op toen een twintigtal van onze leerlingen (en een leraar) zich niet lieten afschrikken door de temperatuur van het water (ca 11°), maar gezwind het meer indoken.
De absolute topdag was echter donderdag, met eerst een bezoek aan een csârda (traditionele Hongaarse boerderij) waar we naast het proeven van een pogàcsa (scone) en een glas ambachtelijke vruchtenwijn, een huifkartocht en een grandioze paardenshow voorgeschoteld kregen. De lunch die we daarna aangeboden kregen was lekker én overdadig.
’s Avonds werd het nog mooier met een schitterende boottocht op de Donau, waarbij een vakkundige plaatselijke gids ons alle prachtig verlichte monumenten van de majestueuze hoofdstad toonde.
De week werd afgesloten met shoppen en kuieren, een heuse Hongarijequiz, voor sommigen een geslaagde karaoke, gezelschapsspelletjes en genieten op zonnige terrasjes.
Leerkrachten én leerlingen waren er het bij de terugkeer over eens: dit was een week die voor altijd in ons geheugen zal geprent blijven. En nu kunnen we beginnen nadenken over onze bestemming voor volgend schooljaar…
Rony Van Raemdonck

Hongarije 4 Large Hongarije 5 Large
Hongarije 6 Large Hongarije 3 Large