Scheppersinstituut Wetteren

DSC 0032 Large Onze leerlingen van 5 Industriƫle wetenschappen en 5 Biotechnische wetenschappen kregen op 21 maart de unieke kans mee te varen met het multidisciplinair onderzoeksschip Simon Stevin op de Noordzee.

Eens aangekomen met de trein in Oostende, namen we de veerboot naar de overkant van het dok en gingen we verder richting Esplanadestraat/Foxtrot, de thuisbasis van de Simon Steven. Eens ingescheept kregen we een uitgebreide veiligheidsbriefing: wat te doen in geval van alarm. Tijdens het uitvaren van het dok werd onze aandacht getrokken door het imposante installatieschip Vole au vent, speciaal ontworpen voor de bouw van de offshore windturbines in de Noordzee. 

Onze leerlingen kregen tijdens de vaart en zeer uitgebreide rondleiding op het onderzoeksschip Simon Stevin. We kwamen alles te weten over de nautische apparaten aanwezig op de brug om de koers en vaart te regelen. Ook in de machinekamer, het kloppend hart van het schip, kwamen onze in techniek geĆÆnteresseerde leerlingen aan hun trekken. Onze leerlingen kregen uitleg over de meetapparatuur aanwezig aan boord en het soort onderzoek dat gedaan wordt. Eens op positie in zee werd het tijd om zelf aan de slag te gaan. Stalen werden genomen van het plankton en de zeebodem. Deze stalen werden op het schip bekeken. Ook de boomkor (visnet) werd uitgegooid om de soortenrijkdom aan vissen te bestuderen.
De reacties die de leerlingen achteraf neerschreven over deze ervaring waren zeer positief. Deze activiteit is zeker voor herhaling vatbaar.
Met dank aan het VLIZ en de bemanning van de Simon Stevin voor deze unieke ervaring.
Goedele Blancquaert

DSC 0007 Large DSC 0011 Large DSC 0013 Large
DSC 0025 Large DSC 0026 Large DSC 0046 Large