Scheppersinstituut Wetteren

257 Large De leerlingen Biotechniek konden het nieuwe jaar starten met boeiende workshops aan de Gentse hogescholen. Ze maakten kennis met specifieke laboratoriumtechnieken en konden deze ter plaatse toepassen.

De leerlingen van 5BIO volgden op 11 januari twee labo’s op de Technologiecampus Odisee. In de voormiddag verdiepten ze zich in het bepalen van het alcoholgehalte in bier met behulp van de gaschromatograaf. Voor het bepalen van de hoeveelheid voedingselementen aanwezig in de bodem staat de atoomabsorptiespectrometer centraal. Het gebruik en de toepassing van dit toestel stond in de namiddag geprogrammeerd. De leerlingen kregen telkens een theoretische uitleg, leerden hun stalen voorbereiden, kalibratielijnen opstellen en voerden analyses uit met beide gesofisticeerde toestellen. Tijdens de middag leerden onze vijfdejaars de Technologiecampus beter kennen en kregen ze een uitgebreid overzicht van de wetenschappelijke opleidingen die je daar kan volgen.

De leerlingen van 3 en 4 BIO werden op 19 januari ontvangen op de Campus Schoonmeersen door Professor Werbrouck van UGent. Hij nam hen mee in de wereld van het klonen van planten ‘in vitro’. Vol enthousiasme ontwierpen onze leerlingen hun eigen onderzoek. Ze combineerden verschillende plantengroeihormonen om nieuwe plantjes te kweken in een steriele omgeving. Ze brachten minuscule plantendelen aan op voedingsbodems in proefbuisjes o.a. van paarse aardappelen, zonnedauw, kiwibes, … Momenteel volgen ze hun plantjes thuis nauwlettend op. Elke verandering wordt me vol bewondering gemeld: een worteltje dat verschijnt, wondweefsel dat gevormd wordt, … De fascinatie bij de leerlingen voor hun plantjes spreekt voor zich.
Onze dank gaat uit naar de docenten voor hun hartelijke ontvangst en hun deskundige begeleiding tijdens deze workshops.
Goedele Blancquaert

210 Large 212 Large 215 Large
224 Large IMG 20180111 1133151 Large IMG 20180111 1414481 Large