Scheppersinstituut Wetteren

DSC 0014_Large De nieuwsgierigheid van onze opgroeiende jongens en meisjes wordt maar al te graag geprikkeld. Geprikkeld op vele positieve vlakken, maar ook op minder aangename en gezonde manieren. Daarom organiseerden wij op maandag 13 februari rookvrije klassen voor onze 1e jaren.

Zo komen jongeren ook in contact met ‘de sigaret’. Sommigen beginnen ermee omdat ze denken dat ze zo ‘stoer’ overkomen bij vrienden, anderen zijn te fier om zich ook een meeloper te laten noemen. 

Wij hopen uiteraard dat onze leerlingen de enige juiste keuze maken. Om ze hierbij te helpen, moeten we ervoor zorgen dat er geen vraagtekens meer zijn rond dit onderwerp.
We organiseerden een projectdag ‘Rookvrije Klassen’ op maandag 13 februari.

Een heuse serie vragen werd die dag in onze richting afgevuurd:
Wat doet dat roken eigenlijk met ons lichaam? Zitten er giftige stoffen in sigaretten? Welke dan?
Passief roken, leg dat eens uit? Mijn ouders roken vaak in de auto. Dat vind ik absoluut niet aangenaam. Hoe kan ik hen dit duidelijk maken? Ruik je dat aan onze kledij als er thuis gerookt wordt? Wat zijn shisha-pennen? Kunnen elektronische sigaretten helpen om af te kicken van een gewone sigaret? …

Aan de hand van een ganzenbord, een les wetenschappen en een les wiskunde/Nederlands probeerden wij een antwoord te geven op deze lange lijst met vragen.
Om een voorbeeld te geven: We maakten van een plastic fles een borstkas met daarin witte watten die de longen voorstelden. Achtereenvolgens plaatsten wij een sigaret met filter, een gerolde sigaret en een grote sigaar in de ‘mond’ van ons model. Lang hoefden we niet de wachten op resultaat: de plastic fles vulde zich meteen met een grote hoeveelheid rook. De verkleuring van de watten hoefde ook geen extra uitleg: de witte watten waren geel/bruin verkleurd, echt smerig. Om nog maar te zwijgen over de geur aan onze vingers en in het ganse gebouw.

Op het einde van deze dag was het voor iedereen wel duidelijk wat roken met je lichaam doet: Sigaretten zijn moordende kankerstokken.

Leerkrachten wetenschappen eerste jaar

20170213 150945_Large DSC 0001_Large IMG 2370_Large